Interviu cu Elena Amzaru

Bună ziua,

1. De cât timp lucraţi la echo şi cum vi se pare că este atmosfera din echipa noastră?
Colaborez cu Echo din 2012. Atmosfera din echipa noastră este plăcută, pot spune chiar familială, având în vedere spiritul de colegialitate și ajutorul reciproc acordat cand avem nevoie unii de alții, precum și buna comunicare dintre noi, astfel încât, uneori, când nu vin la școală, chiar imi lipsește activitatea desfășurată alături de colegi.
2. Ce v-a inspirat să deveniţi profesor?
Nu știu sigur dacă eu am ales profesia sau profesia m-a ales pe mine. Îmi amintesc cum în copilărie, când veneam de la școală, scriam pe dulap ceea ce învățasem în ziua respectivă pentru a repeta. Mă imaginam în rolul de profesor însă nu conștientizam că asta avea să fie cariera mea. Când a venit vremea să ma pregătesc pentru facultate, tatăl meu își dorea să studiez Dreptul însă eu, având o afinitate pentru literatură și limbile străine, am decis să mă pregătesc în acest domeniu. În timpul facultății am avut posibilitatea să predau și am constatat că îmi pot defini drumul intuit în copilărie, dar nedefinit până la acel moment, acela de a împărtăși și altora cunoștințele mele, de a forma și educa, de a-mi aduce astfel contribuția la dezvoltarea societății.
3. Cât timp aţi studiat pentru a deveni profesor şi prin ce fel de pregătire a trebuit să treceţi?
Am urmat Facultatea de Limbi Străine, Secția Engleză-Spaniolă și ulterior, am participat la multe cursuri de specializare organizate de Casa Corpului Didactic, British Council și alte companii de specialitate.
Am urmat de asemenea și un curs de formator și am devenit trainer autorizat.
Dorindu-mi și o experiență internațională în cariera mea, precum și acreditarea în acest sens, am urmat un curs TEFL la Praga, unde am obținut certificarea TEFL. Această experiență fost foarte utilă pentru mine, contribuind substanțial la dezvoltarea mea profesională și personală.
4. De cât timp predaţi?
Activez în domeniul educațional de 14 ani, prima mea experiență la catedră fiind la Liceul Bulgar din București. În această perioadă am lucrat și în alte domenii, în companii multinaționale, ceea ce a contribuit la dezvoltarea mea profesională, devenind astfel un profesor care poate forma și prin experiențe practice nu doar teoretice.
5. Care este aspectul preferat şi cel mai puţin preferat al vieţii de profesor?
Cum spuneam anterior, cred că cel mai placut lucru în activitatea de profesor, este acela de a contribui la formarea oamenilor, de a aduce un plus în educația lor, de a avea mulțumirea că poți ajuta prin educație atât la nivel individual, cât și la nivel de societate.
Îmi place că nu există rutină și în domeniul meu sunt mereu lucruri noi de învățat, de perfecționat. Mă bucur că am avut ocazia să lucrez și în alte domenii pentru că am o alta perspectivă asupra lucrurilor și ceea ce am învățat din acele domenii folosesc astăzi în activitatea mea de trainer, spre exemplu la cursurile de Engleză de Afaceri sau Engleză Juridică. Activitatea mea presupune și multe deplasări și câteodată poate să fie complicat dar la sfârșitul zilei ești fericit că ai făcut ceea ce-ți place, că poate ai rezolvat o problemă, că ai ajutat pe cineva să se perfecționeze și asta te face să te simți un om împlinit.
6. Ce aşteptaţi de la elevii dumneavoastră, care sunt sfaturile pe care le aveţi pentru ei?
Întotdeauna le transmit să fie preocupați de educația lor, să fie informați, (pentru că, în opinia mea, dezvoltarea vine din informație, din studiu și din practică), să fie perseverenți în tot ceea ce fac, să-si descopere abilitățile atât prin atenția la propria personalitate, cât și cu ajutorul celor din jurul lor (profesorii, familia) și să și le dezvolte până la performanță.
Astfel, vor deveni niște profesioniști în domeniul în care vor activa și vor avea nu doar un job ci o pasiune.
7. Spuneţi-ne ceva personal despre dumneavoastră, ceva ce nu ştie toată lumea (lucruri dragi, planuri, hobby-uri, vise)?
Îmi place foarte mult să călătoresc pentru că pot împleti utilul cu plăcutul. Dintr-o călătorie ramâi atât cu plăcerea momentelor petrecute cât și cu informațiile despre locurile vizitate, interacțiunea cu alte culturi, alte obiceiuri, care nu pot decât să te imbogățească sufletește.
Îmi place foarte mult să citesc, să ies cu prietenii, să mă plimb.
Îmi place să învăț lucuri noi, nu îmi place deloc rutina și autosuficiența. Încerc să urmez cursuri care contribuie la dezvoltarea mea și nu doar cursuri care au legătură cu domeniul meu de activitate. Am urmat cursuri de PR, Coaching, Branding și am în vedere și altele pentru că, în opinia mea, învățarea este un proces continuu
8. Aveţi vreo experienţă mai inedită din sala de curs de împărtăşit cu noi?
Activitatea de profesor te aduce foarte des în situații inedite, pe care trebuie să le gestionezi cu tact și eficient. Fiecare om este diferit, fiecare cursant are nevoile și particularitățile sale și trebuie să iei în considerare aceste diferențe atunci când predai.
9. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante provocări ce îi aşteaptă pe studenţii de astăzi şi cum consideraţi că aceştia se pot pregăti pentru aceste praguri?
Lumea de astăzi evoluează mult mai rapid și cred că, pentru a face față, trebuie sa fii foarte bine informat mereu, atât in domeniul tău de activitate cât și în domeniile conexe.
Eu cred că cine are informația stăpânește situația și este important ce faci cu aceste cunoștințe, cum le pui în aplicare, cum le folosești.

Share this :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *