Limba română – o provocare

A preda, dar și a învăța limba română ca și limbă străină reprezintă o provocare.
Pe de-o parte pentru cursant, cel care dintr-o motivație sau alta își dorește să pătrundă în tainele unei limbi fascinante, complexe, cu multiple influențe de origini diferite.
Pe de altă parte pentru trainer, limba română fiind o a doua natură, pentru care întortochiatele și elaboratele conjugări, moduri și timpuri desinențe sunt firești, logice, bine structurate.
Provocarea vine atunci când trebuie să determini pe cineva născut într-o altă cultură, foarte diferită, vorbind o limbă care nu are puncte conexe cu limba română, să vorbească eficient, conștient într-o țară în care cei mai mulți vorbesc limba engleză. Cu cât limba nativă a cursantului este mai diferită de limba română, cu atât mai dificilă este misiunea. Paradoxal sau nu, limba engleză ca limbă nativă este unul dintre fondurile pe care se învață limba română. Fie că este vorba de resorturi motivaționale (engleza este peste tot vorbită în lume), fie că vorbim despre diferențe fundamentale de structură, limba engleză nu este tocmai un teren propice.
De cealaltă parte, limbile înrudite (cu origini latine sau chiar slavone), similare, analitice, constituie un fundal pe care se poate mai ușor construi un nou sistem de comunicare.

Iată mai jos răspunsurile nerevizuite ale unui cursant ambițios, muncitor și automotivat, vorbitor nativ de limbă cehă, aflat la începutul celui de-al III-lea modul de limba română.

“1. Cine este Ivan și de cât timp locuiește în România?

M-am mutat la București în noiembrie 2014, atunci sunt aici de peste 14 luni. Eu sunt “bancar”, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Îmi place să gătesc și să fac sport. Anul trecut am concurat la Vasaloppet (ski fond; traseul are 90 de kilometri).

2. De ce îți dorești să poți vorbi limba română?

Îmi plac limbile străine în general. De asemenea, eu vreau să înțeleg colegii mei când ei vorbesc. Și îmi place să merg la piață unde țăranii vând
și ei nu vorbesc în engleză.

3. Care este părerea ta despre oamenii din România și despre limba română?
Limba română este foarte dificilă, dar sunt niște asemănări cu limba cehă (cuvintele vechi sau gramatica). Oamenii sunt foarte prietenoși și toată lumea vorbește engleză.

4. Ce îți place cel mai mult aici?

Îmi place să merg la piață, atunci îmi place mâncarea. Oamenii petrec mult (sunt petrecăreți). Și pentru că îmi place să călătoresc, mi-a plăcut orașul Sibiu și Brașov.
Vreau să merg în Delta Dunării.

5. Care este cea mai amuzantă întâmplare legată de limba română pe care ai trăit-o?

Profesoara mea știe mai bine. Am vrut să plătesc, dar nu am știut cuvântul “notă”. Am căutat pe google translate cuvântul “bill”, dar am scris “bull” și am cerut chelneriței “eu vreau taur”.

Vorbiți fluent în orice limbă!

Cursuri stimulative, structurate în lecții relevante și interesante
care se desfășoară într-un mediu atrăgător și confortabil.
Profesori dinamici și dedicați!

Aflați mai mult!
021 253 22 55