Cum să scapi de frica de a vorbi în 3 pași simpli

Vorbitul într-o limbă străină poate fi, adeseori, destul de greu. Totuși, nu ești singurul! E nevoie de curaj pentru a începe și de multe ori poate deveni și copleșitor. Vestea bună: nu este imposibil, chiar tu o poți face!

Pasul I: Adoptă o mentalitate deschisă
Frica de a vorbi este doar în capul tău. Nu are legătură cu organismul și ține numai de părerea ta despre tine și abilitățile tale. De aceea, dacă vrei să scapi de această teamă, totul pornește de la gândirea pe care o adopți.

O mentalitate deschisă te va face să vezi oportunitățile acolo unde nu ai fi crezut că ele există. Te va face să te folosești de abilitățile și noțiunile deja existente, în loc de a te concentra pe ceea ce nu știi.

Unul dintre motivele pentru care eziți să comunici în limba străină studiată este că nu ai destule cunoștințe în materie de gramatică. Spre exemplu, ai vrea să vorbești despre planurile tale pentru anul viitor, dar nu știi cum și când se folosește timpul viitor. Te-ai gândit vreodată că ai putea, totuși, să vorbești despre călătoriile și obiectivele tale folosindu-te de timpul prezent și de noțiunile de vocabular? Mereu există o modalitate de a vorbi despre viitor, fără a te folosi de timpul viitor propriu-zis. Folosește cuvintele și structurile gramaticale pe care le știi pentru a îți expune ideile și punctele de vedere. Poți comunica cu ușurință, chiar dacă nu te vei descurca perfect – în fond, nu acesta este scopul.

Pasul II: Acceptă că persoana de lângă tine este acolo să te ajute
Un alt motiv pentru care cursanții cu care am lucrat de-a lungul anilor au mărturisit că nu pot vorbi cu ușurință este pentru că se simt judecați sau se tem că se vor face de rușine. Aceasta este o problemă des întâmpinată și nu afectează numai vorbitorii de limbi străine, ci și persoanele care nu pot vorbi în public în limba maternă.

De multe ori poți întâmpina dificultăți, pentru că te întrebi cum se spun sau se pronunță anumite cuvinte în limba țintă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori partenerul tău de conversație se află acolo pentru a te asculta și a îți înțelege punctul de vedere. Dacă ai vrea să vorbești despre fotbal, atunci el va vrea să asculte ce ai de spus despre fotbal. Dacă ai vrea să vorbești despre familia ta, atunci el este acolo pentru a te asculta. Foarte important, el nu se află lângă tine pentru a îți testa abilitățile de limbă sau pentru a verifica câte greșeli vei face. Și, cel mai important, el te va ajuta atunci când întâmpini obstacole – dacă nu îți găsești cuvintele sau dacă nu știi cum să pronunți anumite cuvinte. Partenerul tău de conversație este prietenul, nu dușmanul tău.

Pasul III: Vorbește înainte de a gândi
Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să spui ceva, dar să te gândești: Voi aștepta câteva secunde, iar apoi voi vorbi? Iar apoi totul devine din ce în ce mai rău, pentru că te emoționezi și decizi să mai aștepți încă ceva timp înainte de a vorbi?

Cu cât aștepți mai mult, cu atât mai mult creierul tău îți va identifica sentimentele de emoție și anxietate. Astfel, dacă vei tot aștepta, atunci anxietatea ta va crește din ce în ce mai tare.

În acest caz, cheia este să nu îți lași creierul să vadă cât de emoționat ești. De aceea, trebuie să vorbești de îndată ce ai șansa – vorbește înainte de a te gândi. Odată ce vei începe să vorbești, vei vedea că totul decurge mult mai ușor.
Așadar, ești pregătit pentru următoarea ta conversație? Știu că ești! Ai încredere în tine, îndrăznește și nu te teme – mult succes!

Vorbiți fluent în orice limbă!

Cursuri stimulative, structurate în lecții relevante și interesante
care se desfășoară într-un mediu atrăgător și confortabil.
Profesori dinamici și dedicați!

Aflați mai mult!

Call Now Button0755.543.543