Vreau să vorbesc fluent engleză. De câte cuvinte am nevoie?

vocabulary-image

Fluența e un termen relativ pentru fiecare persoană, în funcție de nivelul de limbă străină pe care îl are la un moment dat. Desigur, dacă ai un nivel avansat, ai și așteptări că fluența ta să fie una foarte bună, fără să ai pauze de gândire sau de căutare a cuvintelor. Dacă ești la un nivel începător/ începător plus, desigur că fluența e bună atunci când poți pune cap la cap câteva propoziții coerente, fără să ai pretenția că te poți exprima foarte bine dar să te faci ușor înteles în contexte simple.

Așadar, fluența este despre expunerea la cât mai mult vocabular, făcut pe etape de învățare și pentru nivelurile adecvate. De asemenea, foarte important este ca acest vocabular să fie învățat în context și eventual pe familii de cuvinte, pentru a fi asimilat întocmai.

Dar cum pot face să învăț cât mai mult vocabular?

Nu număr cuvintele pe care le învăț – deși există tendința de a contoriza cuvintele pentru un anumit nivel, cred că cea mai bună metodă este să le învăț în context, în propoziții, din textele pe care le citesc; apoi mi le notez undeva când găsesc un cuvânt sau o expresie nouă. Dacă l-am descoperit, încerc cu prima ocazie să îl folosesc, adică să îl activez pentru că, utilizându-l imediat, îl voi reține mai ușor.

Învăț pe familii de cuvinte – îmi creez niste scopuri din a învăța pe familii de cuvinte, azi toate numele de legume, mâine toate numele de meserii, etc. Revin asupra tuturor ori de câte ori e nevoie, nu îmi aduc aminte ceva.

Învăț cuvinte care mă interesează – dacă sunt interesat de un anumit domeniu, e important să activăm cuvintele din acel domeniu. Dacă lucrez într-o companie și studiez limba engleză de afaceri, voi trece peste limbajul general dar mă voi opri la operațiunile/departamentele/fluxul dintr-o companie. Voi învăța multe structuri de engleză de business care mă vor ajuta să ma descurc în timpul întâlnirilor/ședințelor cu colegii. Dacă vreau să mă specializez pe jurnalism, voi încerca să abordez acest tip de limbaj. Important e ca pentru domeniul în care activez, să fiu capabil, să mă exprim cât mai coerent și fluent în engleză, să pot crea un discurs/mesaj.

Caut o gamă largă de experiențe de comunicare – știu că voi fi pus în situația în care ar trebui să comand mâncare, așadar ar trebui să știu cum se cheamă tipurile de mâncare, cum aș putea comanda/cere. Știu că mi-aș dori să călătoresc cu trenul/autobuzul, așadar caut contexte de comunicare pentru a cere/cumpăra bilete de călătorie, pentru a exprima diverse probleme care ar putea apărea.

Așadar, cuvintele joacă un rol important în cât de bine vorbești limba țintă, dar modul în care înveți cuvintele este mult mai important decât numărul real de cuvinte pe care le cunoști. Dacă aplici strategiile de mai sus, atunci vei dezvolta în curând sisteme puternice pentru a învăța toate cuvintele de care ai nevoie pentru a fi un vorbitor competent și fluent al limbii engleze.

Share this :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *