80/20 pentru învățatul limbilor străine!

Acum mai bine de 100 de ani, s-a râspăndit principiul 80/20 care a fost popularizat recent printre bloggeri si scriitori de dezvoltare personală; deși destul de vechi, dar la modă în zilele noastre, acesta susține că 80% din efecte provin din 20% din cauze. Atunci când te apuci să scrii un email, de exemplu, 20% din timpul pe care îl petreci scriindu-l produce 80% din email. Atunci când înveți limbi străine, este aproape la fel. Înseamnă că trebuie să înveți cele mai importante lucruri pentru ca acestea să fie reținute, nu reguli obscure sau pe care oamenii le vor uita imediat.
S-a dovedit că un procent de 50% din majoritatea conversațiilor se învârte în jurul a 100 de cuvinte și că un procent de 80% folosește 3000 de cuvinte. Asta înseamnă că, dacă știi 3000 de cuvinte în limba engleză, poți înțelege aproape 80% din conversațiile purtate.

Învăț esențialul!
La Echo, încurajăm folosirea acestui principiu și îi încurajăm pe cursanții adulți să învețe lucruri esențiale pe care să le poată folosi repede și eficient. Cursanților Echo li se explică mai puțin reguli de formare complicată a timpurilor verbale, de exemplu dar sunt mai degrabă provocați să povestească evenimente atunci când ar trebui să învețe trecutul. Sau regula de “if clause” sau “si conditionnel” sunt abordate într-o manieră comunicativă iar cursanții trebuie să răspundă la provocări de genul “Ce-ai face dacă ai câștiga un bilet la loterie?” “Ce-ai face dacă ai fi din nou adolescent?”

Învăț în context!
Și pentru că s-a dovedit că cele 3000 de cuvinte ne ajută să înțelegem aproape 80% din conversații, recomandarea Echo este ca atunci când învățăm limbi străine, să le învățăm în context. Cu siguranță, învățarea în context este mult mai simplă și învățăm mult mai repede. La nivelurile A1/A2, de exemplu, cursanții Echo vor învăța verbele frazeologice turn on/turn off. Dar niciodată așa! Ci în context “turn on/off the light!” La nivelul B1, cursanții vor învăța un alt verb frazeologic “put up with” dar pentru a înțelege contextul în care este folosit, vom avea mai multe contexte ca de ex “We have had to put up with her inconsiderate behaviour!”

Atât învățatul lucrurilor esențiale dar cât și a celor în context țin de predarea comunicativă bazată foarte mult pe discuții, întrebări, exprimarea punctului de vedere, argumente pro și contra și încurajarea cursanților să vorbească cât mai mult în limba pe care o învață!

Share this :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Contactați-ne pe WhatsApp!