Persoanele care doresc să urmeze un curs de limba engleză pot avea posibilitatea de a alege ȋntre un curs de limba engleză limbaj general şi un curs business. Mulţi dintre cei cărora li se oferă aceste variante se pot simţi iniţial ȋncurcaţi, neştiind pentru ce să opteze. De obicei, atunci când ne ȋnscriem la un curs de limba engleză, sau de orice altă limbă străină, trebuie să avem stabilit foarte clar ȋn minte unde şi cum vom putea valorifica cunoştinţele acumulate după ce respectivul curs se ȋncheie. Există persoane care doresc un asemenea curs doar pentru că nu vor să piardă contactul cu o limbă pe care au studiat-o la un moment dat, dar pe care nu o mai stăpânesc la fel de bine ca ȋn trecut deoarece nu au mai folosit-o o perioadă destul de lungă de timp. Alţii sunt “presaţi” de profesia pe care o desfăşoară, adică comunicarea şi interacţiunea ȋntr-o limbă străină, şi ȋn principal ȋn limba engleză, face parte din rutina lor zilnică sau săptămânală.
Înainte de a vedea ȋn ce constă diferenţele trebuie precizat faptul că, indiferent de ce curs de limba engleză vorbim, noţiunile gramaticale şi marea majoritate a structurilor de limbă sunt aceleaşi. De asemenea, fie că discutăm despre un curs de limbaj general sau despre unul de afaceri, accentul se va pune ȋntotdeauna pe dezvoltarea celor cinci abilităţi de bază necesare ȋn cunoaşterea oricărei limbi străine: ascultarea, cititul, scrisul, structurile gramaticale şi conversaţia. Toate acestea ȋn continuă şi ȋn strânsă legătură cu dezvoltarea permanentă a vocabularului. De aceea fiecare curs şi fiecare lecţie ȋn parte se vor axa pe activităţi menite să dezvolte toate abiltăţile menţionate anterior, printr-o serie de activităţi interactive proiectate a contribui la progresul general al cursantului. De exemplu, fiecare lecţie va avea activităţi de ascultare, de conversaţie pe diferite teme, exerciţii de aplicare a structurilor noi de gramatică ori activităţi de citit şi de scris. În plus, fiecare activitate de comunicare de la lecţie este extrem de interactivă promovând lucrul pe perechi sau ȋn echipă; iar suportul de curs folosit oferă suficiente materiale adiţionale ce pot fi folosite pentru lucrul suplimentar.
Să vedem, ȋnsă, ce oferă fiecare dintre aceste tipuri de cursuri ȋn parte. Principala diferenţă ȋntre cele două tipuri de curs constă, ȋn primul rând, ȋn tematicile şi temele de discuţie abordate. Este uşor de ghicit fapul că un curs de limbaj general se va axa pe teme de interes general şi că unul de business va fi oarecum mai specializat. Iar dacă dorim să urmăm un curs cu adevărat specializat, putem alege un curs de vânzări, de logistică, de contabilitate ori un curs de limbaj juridic, de marketing sau financiar. Şi lista poate continua.
Dar să le luăm pe rând. Să vedem mai ȋntâi ce putem studia la un curs de limba engleză general. Temele abordate sunt strâns legate de lumea ȋn care trăim: de la lucruri de bază cum ar fi ce mâncăm şi cu ce ne deplasăm la ştiinţă, tehnologie, istorie, literatură sau lumea filmului. În funcţie de nivelul la care ne aflăm, prin activităţile desfăşurate ȋn clasă, nu doar ne ȋmbunătăţim cunoştinţele de limbă ci şi de cultură generală, pentru că aflăm o mulţime de lucruri interesante legate de istoria, cultura şi civilizaţia popoarelor care folosesc limba engleză ca limbă maternă: britanici, americani, canadieni, australieni. În plus, activităţile de ascultare ne ajută să ne familiarizăm cu diferite tipuri de accente: britanic ori american sau cu accentele specifice ale unor vorbitori nenativi ce provin din toate colţurile lumii. Iar activităţile de scriere ne ȋnvaţă cum să scriem un eseu, un raport, o recenzie de carte sau un e-mail, corecte din toate punctele de vedere şi respectând cerinţele şi particularităţile stilului limbii engleze, cerinţe ce pot fi diferite uneori de cele ale limbii române. Iar activităţile de comunicare ne vor pune ȋn scenarii dintre cele mai variate şi mai interesante.
Un curs de business, ȋn schimb, se va axa ȋn primul rând pe teme specifice mediului de lucru privat sau corporatist. Cursul de business ne ajută să interacţionăm corect cu clienţii ori cu partenerii firmei sau instituţiei la care lucrăm, cu colegii noştri români sau străini ori cu managerii veniţi să lucreze temporar ȋn România. Într-o lume a globalizării şi ȋn condiţiile ȋn care companiile mutinaţionale sunt o prezenţă constantă a vieţii noastre din ultimii zece-cincisprezece ani, un curs de business poate fi esențial.
Temele şi vocabularul aferent, abordate de un asemenea curs, sunt direct legate de viaţa profesională a unui angajat al unei companii private sau multinaţionale: lucrul ȋn echipă, proiecte, prezentări ȋn limba engleză, participarea la târguri şi conferinţe, interacţiunea cu clienţii sau cu partenerii de afaceri, responsabilităţi zilnice la serviciu etc. Activităţile de ascultare aduc ȋn prim-plan expresii deosebit de utile pentru comunicarea noastră atât ȋntr-un context protocolar sau semi-protcolar cât şi ȋntr-unul colegial, neprotocolar. Activităţile de scriere ne vor oferi posibiltatea de a ne axa, cât mai detaliat, pe corespondenţa profesională şi de afaceri prin studierea şi apoi crearea de e-mail-uri pe diferite teme legate de activitatea de la birou. Iar ȋn ceea ce priveşte partea de comunicare, ne vom “confrunta” cu diferite scenarii pe care va trebui să le rezolvăm ca şi cum ar face parte din realitatea noastră profesională. Şi, pentru cei doresc să ȋşi ȋmbogăţească cultura generală sau doar să se familiarizeze cu diferitele tipuri de accent, partea de video, de la fiecare lecţie, reprezintă o sursă extraordinară de informaţie pentru că aduce ȋn prim-plan cazuri situaţii reale.
Cum spuneam la ȋnceput: este bine ca atunci când ȋncepem un curs de limba engleză să avem stabilit clar scopul învățării.