Cu siguranță, cu toții am auzit, cel puțin o dată, sintagma „engleza este un must”, dar și ideea că toată lumea știe (într-o măsură sau alta) sau vorbește limba engleză.
La o privire mai atentă, descoperim că foarte mulți oameni, într-adevăr știu sau cred că știu să vorbească limba engleză. Foarte mulți dintre vorbitori își atribuie, în afara unei certificări de specialitate, niveluri care nu sunt întotdeauna în concordanță cu normele internaționale (CEFR).
De exemplu, putini știu că la un nivel de limbă B2 trebuie să fii capabil să vorbești fluent, să utilizezi structuri de vocabular de dificultate medie, să aplici corect o gamă largă de forme și elemente gramaticale relativ complexe. De multe ori se întâmplă ca, în fața unei testări în vederea stabilirii nivelului de cunoaștere a limbii engleze, al cărei rezultat este B2, oamenii să fie dezamăgiți (crezând, poate, că nivelul lor este unul mai bun). Ceea ce mulți nu știu este faptul că, așa cum am menționat anterior, un nivel B2 este unul ce atestă o bună cunoaștere a limbii engleze.
Pentru a putea fi considerat un utilizator de nivel C1 sau C2 (lucru pe care mulți dintre noi și-l doresc, desigur), trebuie ca toate aspectele referitoare la cunoașterea unei limbi să fie extrem de aproape de cele ale unor vorbitori nativi (cu nivel academic de utilizare a limbii). Începând cu accentul și cu pronunția, până la cunoașterea și la utilizarea adecvată a unor structuri gramaticale și lexicale complexe, toate acestea formează un ansamblu care conferă utilizatorului nivelul C.
De cealaltă parte sunt cei care își subestimează abilitățile de a utiliza limba engleză, situându-se în permanență la nivel începător și subminându-și astfel șansele de a progresa (mai ales în eventualitatea parcurgerii unui curs de limba engleză potrivit ca nivel). Acești vorbitori pierd din vedere, uneori, faptul că a transmite un mesaj care ține de contexte cotidiene nu înseamnă, neapărat, utilizarea unor structuri sofisticate (gramaticale sau lexicale), ci, mai degrabă, construirea unor fraze care să încorporeze cât mai bine sensul global al mesajului transmis. În general, oamenii care își subestimează abilitățile de a comunica într-o limbă străină sunt și cei care își setează ei înșiși bariere în utilizarea acesteia. Teama de penibil, de ridicol, de reacții nepotrivite din partea celorlalți, duc la un blocaj care îi împiedică pe oameni să utilizeze în mod eficient în comunicare noțiunile de limba engleză pe care le au deja.
De aceea, o testare a nivelului de limbă, realizată conform Cadrului European de Referință ne poate oferi repere clare în ceea ce privește abilitățile noastre reale de a utiliza o limba străină, dar și o orientare bine direcționată către un curs care să ne aducă la un nivel superior celui prezent.
Oricare ar fi rezultatele unei astfel de testări de nivel, exersarea în comunicare rămâne cel mai eficient mod de a-ți menține limba engleză activă și de a progresa în cunoașterea și în utilizarea acesteia.
Cum să înveți o limbă străină mai repede
Învățarea unei limbi străine poate fi o experiență captivantă și provocatoare în același timp. Indiferent dacă vrei să călătorești în străinătate, să îți îmbunătățești perspectivele