5 lucruri prostești pe care le spun oamenii despre învățarea limbilor străine

1. ‘De ce înveți limba…?’
S-a îndoit vreodată cineva de decizia ta de a învăța o anumită limbă străină? Ți-au fost oferite argumente contra limbii străine studiate? Sau ți s-a spus vreodată că ar trebui să înveți, mai degrabă, o limbă mai folositoare?

Întrebarea De ce înveți limba…? este una prostească și probabil nici nu ar trebui să explic de ce. Atât eu, cât și tu, suntem vorbitori de limbi străine și știm că oamenii le studiază din varii motive. Și, de cele mai multe ori, aceștia învață limba respectivă doar pentru că așa își doresc. Nu ar trebui să explicăm sau să ne justificăm decizia de a învăța limba X nimănui. Putem face absolut orice ne propunem.

2. „Îmi cer scuze pentru… mea”
Ai auzit vreodată pe cineva începând o propoziție cu ‘Îmi cer scuze pentru engleza mea’ sau ‘Îmi pare rău, engleza mea nu este foarte bună’ înainte de a ne spune ce voiau să spună de fapt?

Unele persoane simt că trebuie să își ceară scuze dacă au impresia că abilitățile lor lingvistice nu sunt destul de bune. Destul de bune…pentru cine? Deja vorbesc o limbă străină și, mai mult decât atât, deja fac un efort de a comunica în limba străină respectivă. Aceste lucruri sunt, cu siguranță, destul de bune, deci nu este nevoie să te scuzi – crede-mă!

3. „Sunt prea bătrân/ă pentru a mai învăța o limbă străină”
Scuza clasică! Unii oameni sunt siguri de faptul că sunt prea în vârstă pentru a mai învăța o limbă străină. Și de faptul că este atât de ușor pentru copii să le învețe, că le învață natural, fără a face depune vreun efort.

De fapt, învățarea unei limbi străine ca adult nu este numai optimă, ci și avantajoasă, deoarece adulții, față de copii, au abilitatea de a reflecta asupra procesului lor de învățare. Ei știu pe ce să se concentreze, care sunt punctele lor forte și cele slabe și cum să își adapteze învățarea în funcție de acești factori.

Sunt sigură că există mulți vorbitori de limbi străine care s-au hotărât să le studieze ceva mai târziu în viață, inclusiv persoane care nu au mai fost expuse limbilor străine înainte. Așadar, vârsta nu este o scuză!

4. „Învățarea limbii… este posibilă numai în…”
Oricine poate învăța o limbă străină, atâta timp cât persoana respectivă trăiește în țara în care este limbă vorbită, corect? Ai auzit vreodată pe cineva folosind această scuză? Spunând că ar putea, bineînțeles, să vorbească franceza fluent, numai dacă ar trăi în Franța. Această persoană nu trăiește acolo, deci nu ar putea să învețe franceză.

Crede-mă, nu există așa ceva! Milioane, dacă nu miliarde de oameni din jurul lumii au reușit să învețe limbi străine fără a călători în străinătate. Este perfect posibil. Există persoane care nu au călătorit niciodată în Anglia, spre exemplu, dar au studiat limba în țara lor și au ajuns, în cele din urmă, să studieze la o facultate din Anglia.

5. „Trebuie să cunoști gramatica limbii pentru a o putea vorbi”
Să cunoști gramatica? De ce – doar pentru a nu face nicio greșeală în timpul unei conversații în limba țintă?
Învățarea gramaticii este, cu siguranță, un element important în procesul de învățare al unei limbi străine. Dar ai nevoie de mult mai mult decât atât! Și, cel mai important, poți sau ar trebui să poți, cel puțin – să vorbești imediat, fără a cunoaște multe noțiuni gramaticale.

Vei continua să înveți gramatică în timp ce studiezi limba, așa cum vei continua să îți perfecționezi vorbirea, făcând din ce în ce mai puține greșeli.

Deci, ești gata? Începi să vorbești chiar de astăzi?

Share this :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *